Pensionsmyndigheten

Pensionen kan kännas långt borta när man är ung

Men när du börjar att jobba är det bra att veta hur man tjänar in till sin pension. Under hela ditt liv sparar du till din allmänna pension som du får från staten, oavsett ålder. Det gör du genom att betala skatt.

Det finns tre delar i pensionssystemet; allmän pension, tjänstepension samt eget sparande (Privat pension).

Pensionspyramiden

I din allmänna pension finns en liten del som heter premiepension. Där kan du själv välja fonder om du vill. Om du inte själv vill välja fonder så placeras dina pengar automatiskt i den statliga fonden AP7-Såfa. Ett bra alternativ för den som tycker det är svårt att välja fonder. Du har även möjlighet att påverka din tjänstepension genom att göra olika val. Men det finns även där så kallade förval där ditt sparande placeras automatiskt om du inte vill göra egna val.

Att tänka på när det gäller pension:

  • Så fort du har en arbetsinkomst som du betalar skatt på så sparas det in till den allmänna pensionen automatiskt, oavsett vilken ålder du har. År 2023 sparar du in till din pension om du har en årsinkomst på över 22 208 kronor. Då får du pension för hela din årsinkomst.
  • Tjänstepension är en pensionsdel du får från din arbetsgivare, oftast via ett kollektivavtal. Det är viktigt att se till att du får tjänstepension vid en anställning.
  • Att spara själv till pensionen när man är ung är inte så viktigt. Det är viktigare att du får tjänstepension.
  • Studier över gymnasienivå är pensionsgrundande. Du måste ta ut studiebidraget från CSN för att få pension för din studietid.
  • Undvik försäljare som vill ge dig placeringsråd.
  • Se upp med höga avgifter i sparandet.

Här hittar du mer information om pension. (Pensionsmyndigheten)