Vad är en bra ekonomi?

Ordet ekonomi är grekiska och betyder hushållning. Det handlar alltså om att hushålla med de resurser du har – eller att använda dina pengar på bästa sätt. En sund och hållbar ekonomi ger dig både trygghet och möjligheter.

Håll koll på räkningarna

Betala räkningar kan man idag göra på många olika sätt. Ett vanligt sätt är att du betalar via din bankapp. I en räkning framgår viktiga detaljer som du behöver känna till:

  • Belopp – hur mycket du ska betala.
  • Förfallodatum – anger när pengarna senast ska vara hos mottagaren.
  • Bankgiro-/plusgironummer – styr så att pengarna når fram till mottagarens bankkonto.
  • OCR-nummer – finns inte alltid, men om det finns ska det uppges. Då ser mottagaren vem som betalat. Ibland lämnar man ett eget meddelande.

Har du återkommande räkningar kan du också välja att de betalas automatiskt, det vill säga att de dras direkt från ditt bankkonto. Det finns olika varianter, till exempel e-faktura eller autogiro.

Håll koll på att räkningarna betalas i tid och att det finns pengar på kontot vid betalningstillfälle. Genom att betala i tid slipper du konsekvenser som kan tillkomma vid försenade betalningar. Exempel på konsekvenser kan vara påminnelseavgift, inkassokrav, betalningsföreläggande från kronofogden och betalningsanmärkning. Vill du läsa mer om vad som händer om du inte betalar räkningar i tid kan läsa mer på följande länk:

Det här händer om du inte betalar räkningen i tid | En bättre framtid (Swedbank)

Första köpta boendet – Så funkar det

Du kanske går i tankarna att köpa din första bostad och upplever att det är en djungel. Därför ska vi reda ut viktiga frågor som kan vara bra att känna till.

Var börjar jag? När man köper eget behöver du betala minst 15 procent av bostadens pris kontant – den så kallade kontantinsatsen. Det kan handla om ganska mycket pengar, och därför är det viktigt att ha en sund och hållbar ekonomi där man prioriterar sitt sparande. Ett tips är att skapa en personlig budget för att få bättre koll.

Vad gör jag om pengarna inte räcker till? Det kan vara klokt att kolla efter boenden och områden som är anpassade efter din budget. För att få bättre koll kan du klicka på följande länk:

Budget för en bättre koll på din ekonomi | Budgetmall | En bättre framtid (Swedbank).

Hur går själva köpet till?

Före köpet kan det vara klokt att leta efter en bostad efter dina behov och budget. Börja gärna med att gå på visningar och få en bra uppfattning om bostadsmarknaden. När du tror att du kommer att köpa bostad inom närmsta tiden är det dags att ansöka om lånelöfte. Det är ett löfte från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad, och alltså inte knutet till en viss bostad.

Under köpet behöver du bestämma hur mycket du kan tänka dig att köpa bostaden för, så du slipper fatta beslut under tidspress. Tänk på att hålla dig inom ditt lånelöfte från banken. Det är även viktigt att undersöka bostaden du köper noggrant så kostsamma fel inte tillkommer i framtiden. När du väl hittat en intressant bostad som känns rätt kan det vara dags att lägga bud. Om det blir budgivning kommer mäklaren stämma av med dig och de andra budgivarna, tills en av er vunnit budgivningen. Viktigt om du vunnit budgivningen att stämma av med banken för att få ditt objekt godkänt innan du gör kontraktsskrivning. Godkänner banken så önskar vi grattis till din första bostad!

Innan tillträde tar du kontakt med banken för att teckna ditt bolån. Du kommer då få välja om du vill ha en bunden eller rörlig ränta, eller en kombination. Båda har sina för- och nackdelar. Med bunden ränta har du tryggheten att veta vad du betalar varje månad, medan rörlig har du större flexibilitet – om du till exempel vill lösa ditt lån eller byta bank. Vill du läsa mer om vägen till din första bostad kan du läsa mer i följande länk:

Första boendet – checklista | Bolån student och unga (Swedbank)