Borta bra men hemma är bäst

Även du kommer att flytta hemifrån en dag. Sannolikt blir din första bostad en hyresrätt, då är det smart att ställa dig i bostadskö. Ditt nästa hem är ditt eget, se till att du har gjort ditt val.

Visste du att de flesta som flyttar till sin första bostad gör det när man fyllt cirka 20 år? Har du varit smart så ställde du dig i Timråbos bostadskö redan när du var 16 år. Det betyder att du har hela 4 års kötid på ditt konto och genom att det i dag krävs cirka 2 års kötid för att få en bostad hos Timråbo kommer du ligga väldigt bra till i konkurrensen om din första bostad.

Fyra tydliga fördelar finns med att bo i hyresrätt:

  1. Ingen kontantinsats krävs. Du behöver alltså inte spara ihop några pengar för att teckna ditt hyreskontrakt.
  2. Du har 3 månaders uppsägningstid. Skulle du ångra dig och vilja flytta, kan du alltså säga upp din lägenhet utan några extra kostnader, efter 3 månader är du fri.
  3. Riskfritt boende. Du kan inte riskera något i en hyresrätt, skulle räntorna gå upp eller att priserna på bostäder sjunker händer inget med din hyra.
  4. Service ingår i hyran. Går något sönder så ingår reparationer i hyran. Naturligtvis måste du vara försiktig och inte medvetet förstöra något, för då får du betala.

Några viktiga saker att tänka på

  • Betala alltid din hyra, den betalas i förskott. När du bodde hemma kanske du bodde i villa och det spelade mindre roll om du till exempel spelade högt från musik eller datorspelet. Nu får du grannar och du behöver ta mer hänsyn.
  • Du behöver ta ansvar för både din lägenhet, trapphuset, tvättstugan och utemiljön. Alla delar blir tillsammans din boendemiljö och som du delar med dina grannar.
  • Du har vårdnadsplikt för din lägenhet. Det betyder att du måste städa, sortera och slänga sopor samt säkerställa att lägenheten du hyr hålls i ett bra skick.
  • Lär känna dina grannar, säg hej och skapa kontakt. Den bästa tryggheten är dina grannar. Visa att du bryr dig.
  • Du får aldrig hyra ut din lägenhet i andra hand utan Timråbos godkännande. Om du ska plugga på annan ort kan du få tillstånd att hyra ut i andra hand. Tänk också på det omvända, blir du erbjuden att hyra i andra hand måste du kontrollera att den du hyr av fått tillstånd att hyra ut. Numera är det dessutom olagligt att hyra ut i andra hand till högre hyra än den hyra som hyreslägenheten i grunden har.

Mer om att hyra bostad (Timråbo)