Vad är en bra ekonomi?

Ordet ekonomi är grekiska och betyder hushållning. Det handlar alltså om att hushålla med de resurser du har – eller att använda dina pengar på bästa sätt. En sund och hållbar ekonomi ger dig både trygghet och möjligheter.

Håll koll på räkningarna

Betala räkningar kan man idag göra på många olika sätt. Ett vanligt sätt är att du betalar via din bankapp. I en räkning framgår viktiga detaljer som du behöver känna till som är följande:

  • Belopp – hur mycket du ska betala.
  • Förfallodatum – anger när pengarna senast ska vara hos mottagaren.
  • Bankgiro-/plusgironummer – styr så att pengarna når fram till mottagarens bankkonto.
  • OCR-nummer – finns inte alltid, men om det finns ska det uppges. Då ser mottagaren vem som betalat. Ibland lämnar man ett eget meddelande.

Första köpta bostaden – processen

Om du är intresserad av att köpa bostad börjar du med att kontakta banken för att ansöka om lånelöfte. Banken ser då över din ekonomiska situation (inkomst, sparande med mera) och utifrån det får du veta hur mycket du kan låna. Viktigt att känna till är att du själv måste betala minst 15 procent av bostadens värde – det kallas att du betalar en kontantinsats.

Innan köpet kan det vara klokt att få en uppfattning av bostadsmarknaden genom att gå på visningar och ha i åtanke att förhålla dig till ditt lånelöfte från banken. När du väl hittat en bostad du tycker är intressant kan det vara dags att lägga bud (viktigt att kontrollera bostadens skick), blir det budgivning och du vinner måste du kontakta banken för att få objektet av intresse godkänt. Har du vunnit budgivningen, fått objektet godkänt från banken och gjort kontraktsigneringen är det dags att boka möte med banken för att teckna ditt bolån. Vill du läsa mer om vägen till din första bostad kan du läsa mer i följande länk:

Första boendet – checklista | Bolån student och unga (Swedbank)