Städa och tvätta miljövänligt

Välj miljömärkta städprodukter nästa gång du handlar. Då slipper du använda onödiga kemikalier och bidrar till ett mer miljövänligt utbud i butikerna.

Skippa kemikalierna

Med en mikrofibertrasa behövs inget rengöringsmedel. Och det finns olika sorters trasor för olika behov: vissa för att tvätta fönster och andra för att damma med. Det finns också golvmoppar som kan användas helt utan rengöringsmedel, men skulle du behöva något så går såpa bra.

Sköljmedel är  också  en kemikaliebomb som gör mer skada än nytta både för kläderna och för miljön. Vill du ha mjukare kläder, prova att använda ättika istället. Det hjälper dessutom till att hålla tvättmaskinen ren och fräsch och tar bort dålig lukt i maskinen.

Såpa är universalmedlet

Såpa funkar till det mesta och är miljövänligt, billigt och smart! Har du bränt fast mat i kastrullen? Det lossnar om du kokar upp vatten med lite såpa i, väntar en stund och sen diskar! En smutsig ugn glänser igen om du smörjer in den med såpa och värmer ugnen till 100 grader, låter den svalna och sen torkar ur. Och så luktar det gott också!

Tvätta fönster miljövänligt

Fönsterputsmedel är ofta miljöbovar. Blanda istället vatten och lite miljömärkt handdiskmedel i en hink. Sen är det bara att tvätta. Ränder får du enkelt bort med hopknycklat tidningspapper.

Husmorstips

Det finns en anledning att husmorstips lever vidare i generationer: de funkar! Och inte nog med det, de är dessutom bra hållbarhetstips. Här kommer några:

  • Smutsig spis? Strö bakpulver på smutsen, häll på ättika, torka av när det slutat bubbla (använd handskar) och skölj sedan med vatten.
  • Smutsig mikrovågsugn? Blanda citronsaft med vatten i en skål och ställ in i mikron. Kör på full effekt några minuter så att smutsen löses upp. Torka ur med en trasa.
  • Kafferand i koppen? Häll kokhett vatten i koppen och rör ner en sked bakpulver, diska.
  • Stopp i avloppet? Blanda 1 dl vatten med 1 dl bakpulver, häll i avloppet, vänta 10-15 minuter, spola med hett vatten.
  • Kalkavlagringar i duschen? Gnid citron mot ytan, vänta en stund och torka med en trasa.
  • Använd ättika istället för sköljmedel. Det gör tvätten mjuk och hjälper till att hålla dålig lukt borta från tvättmaskinen.